Ostkaka, en gammal tradition som smakar

Det är svårt att föreställa sig något mer autentiskt svenskt på bordet än just ostkaka. Det är en maträtt som härstammar från mitten av 1500-talet och görs främst i Hälsingland och Småland. Vill du ha den småländska varianten kan du hitta traditionellt lagade ostkaka Vrigstad. Mitt i Småland hittar du de gamla traditionerna, som lever kvar än idag. Kakan äts i regel efter måltid och i Småländska trakter är det populärt på julbordets dessertbord. Men i Hälsinge har man starkare traditioner av att servera kakan under midsommar.

Efterrätten görs av ostmassa, det är en lång process, men innebär att man använder laken som annars hade gått till spillo. Vetskapen om att det är ett sätt att använda det mesta från olika livsmedel gör det enkelt att förstå varför just ostkakan blivit populär i Småland. Förr var detta ett område av svält och hårda tider. Det är också en efterrätt som räcker till många och som mättar länge. Efterrätten har en så lång tradition att de räknas till Sveriges nationalrätt och har fått en egen dag. 14 november firas Ostkakans dag.

Hur ska Sveriges nationalrätt serveras?

Vad man äter till ostkakan kan variera i det oändliga. Men för många serveras rätten med grädde och sylt om man är i Småland och saftsås om man är i Hälsinge. Den småländska varianten serveras med fördel ljummen. Man skiljer inte bara på vad som serveras till de olika kakorna, utan de skiljs också åt i konsistens. Den småländska har ofta sötmandel som en av ingredienserna.
Enligt gammal sägnen ska man alltid börja äta av den småländska varianten från mitten.

Troligen berodde detta på att kakan tillagades i tennform och att man genom att ta från mitten minskade risken att få i sig farliga ämnen från formen. Oavsett om det är sant eller inte kan man än idag se hur folk börjar att ta av kakan från mitten.